Vintertips

Ei høne spiser normalt 100-150 gram kornfor pr voksent dyr daglig (gjelder de største rasene). Ved 15 minusgrader må denne mengden fordobles, så det lønner seg nok å ha et isolert hus, både økonomisk og ikke minst trivselsmessig.

Varmebehovet hos høns er mest kritisk om natten, da de kun sitter stille på vaglene. Pass på å ha nok vagleplass (ca 20 cm pr dyr av stor rase). Videre er det fint om vaglene sitter oppunder taket eller en lem som fungerer som tak. På denne måten får dyra ei lun luftdyne over seg, i og med at varmen ikke forsvinner. Praktisk sett er en temperatur mellom 5-8 grader gunstig. Da holder du lett vannet tint, samtidig som klimaet holder seg så tørt som mulig. Varm luft binder nemlig mer fuktighet enn kald luft, og dette er det viktig å tenke på om vinteren, når en vil begrense ventilasjonen mest mulig. Dessuten gir en moderat vintertemperatur i hønsehuset fremme en naturlig syklus hos hønene. Vinteren er nemlig ikke tiden for all verdens egglegging, men heller repareringstid for dyra. Da skal ny fjærdrakt på plass og grunnlaget legges for den kommende vårens prestasjoner.
 
En annen viktig faktor i hønsemiljøet om vinteren er belysning. Midtvinters er det bare ca 4 timer godt dagslys, og det sier seg selv at dette er altfor kort tid for å samle fôr, støvbade og kanskje legge egg. Derved blir vinteren en tærepæriode istedenfor den tiltenkte bodybuiler-stunden. For å sikre et skikkelig hønseliv, bør vi tilgodese dyra med minimum 10 timer godt lys, og skal vi i tillegg kreve egg må vi nok opp i 13 - 15 timers lys. Da må vi gi tilleggslys. Det gis best på morgenen, slik at de får den naturlige skumringen til å ordne seg for natten. Til hjelp finnes rimelige koblingsur, slik at man slipper å stå opp midt på natten for å slå på lyset. Fôringen skjer da gunstigst om kvelden, slik at hønene kan stå opp til dekket bord.

Om vinteren kan man med fordel fôre med noe tilleggsfôr. Gulrøtter, grønnkål og andre grønnsaker gir A- og C-vitaminer. Gulrøtter kan skjæres opp i tynne skiver eller rives. Grønnkål kan henges opp akkurat så høyt at hønene må hoppe opp for å nå bladene. Derved får de mosjon i samme slengen. Som generell regel skal alt fôr henges relativt høyt, slik at dyra ikke fristes til å hakke et annet individ i kloakken, istedenfor å hakke i fôret. Kålrot kan deles i to og henges på en spiker på veggen.


Rovdyr

Rev, grevling, mink, hauk og løshunder er dyr som dreper våre hobbydyr. Sørg derfor å ha solid netting i porten og i nederste del av hønsegården. Grav gjerne ned netting langs utsiden av gjerdet, slik at eventuelle gravere møter motstand. Det er også smart å dekke overdelen av hønsegården med plater eller nett. Rotter og mus

Rotter og mus kan mange steder være et problem og er ofte kilde til naboers bekymring. Men tipsene er gode og enkle. Begrens fôring til å foregå innendørs. Lag dessuten innganger slik at de er utilgjengelige for disse ugangskråkene (tenk som om du bygde et stabbur). Muse- og rottefelle er uansett god forsikring. Gift er mindre bra, da dette utgjør fare for egne og andres dyr. Oppbevar for all del fôret i tette dunker med lokk. Da er det utilgjengelig og holder seg dessuten mye bedre.