Dette er spesialklubben for deg med interesse for den minste av de godkjente rasene i Skandinavisk Rasefjærfestandard. 

 Norsk Hollandske Dverghønsklubb

Tekst og foto: Jonas Løvaas Gjerstad

En gul hane sitter på en gjerdestolpe i ettermiddagssolen.

Klubben hadde sitt stiftelsesmøte 26.07.2012 i Valldal. Hovedformålet med spesialklubben er å spre kunnskap og interesse for Hollandske dverghøns i Norge. Medlemmer av klubben er medlemmer av Norsk Rasefjærfeforbund og rasens spesialklubb i Nederland, Hollandse Krielenfokkers Club.

Styret består av:

Leder: Jan T. Jemtegård - Muriås, 6210 Valldal                                 

Sekretær: Jonas Løvaas Gjerstad - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Kasserer: Kjetil Uri - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Hollandske dverghøns

Et av van Ginks mange portretter av rasen.

Omkring 1850 beskrives de første nederlandske dverghøns. I et maleri fra 1856 ser man avbildet det som senere skulle anerkjennes som Hollandske dverghøns. Rasen ble anerkjent i den nederlandske standarden i 1906.  Den første fargen som ble godkjent var gullhalset, siden har det kommet til mange flere fargevarianter. I dag er rasen godkjent i ca. 30 fargevarianter i rasens hjemland. 

Spesialklubben for Hollandske dverghøns,  ”Hollandse Krielenfokkers Club” ble etablert I 1946, og er naturlignok den største spesialklubben I Nederland (til tross for at de har mange nasjonale raser). 

Hollandske dverghøns ble først godkjent i den Skandinaviske fjærfestandarden i 1967. Til Norge kom rasen antakelig omkring 1970, og har siden hatt en liten, men stabil skare oppdrettere. Den som nok har gjort mest for rasen opp igjennom årene er Per-Steinar Myklebust, Nordfjordeid. Han har vært en trofast oppdretter av denne kjekke lille rasen, han startet med de første kyllingene i 1981. Siden har han vært en trofast oppdretter i mer enn 30 år. De første fargene som var her i landet var gullhalset og blå gullhalset.

Jan T. Jemtegård, Valldal, kom i kontakt med Myklebust gjennom felles fjærfeinteresse på 1980-tallet, og fikk etter hvert den samme store interessen for rasen. I dag har Myklebust lagt oppdrettet bak seg, mens han har overlatt flere av stammene sine til Jan T. Jemtegård, Kjetil Uri, Valldal, Gjøran Storsæther, Frei,  og Jonas Løvaas Gjerstad, Nittedal, som har oppdrettet rasen i mange år nå.

Hollandske dverghøns har ofte vært sterkt representert de siste 20 årene på landsutstillinger, dette takket være en håndfull oppdrettere som har vist mange dyr.

 

Rasebeskrivelsen

 

Rasen er en av de aller minste anerkjente rasene i Europa, og er en såkalt ur-dverg; det vil si en dvergrase som ikke er ”fordverget” av en tilsvarende stor rase.

Hollandske dverghøns er liten, men svært vital og livlig rase. Den har beholdt alle de naturlige instinktene, og er blant annet en god rugehøne og kyllingmor. Rasen blir lett fortrolige, og viser seg aller best når de får gå helt fritt i hagen. De er bygget som en typisk landhøne, lette og kjekke i atferd, og de kan absolutt fly svært godt til høns å være.

Kardinalpunktene i rasebeskrivelsen er kroppsformen med en karakteristisk holdning, rygg-halestillingen og relativt lavt bårene vinger.

Hanens vekt skal være 500 g og hønas 400g, mer enn 100 g over dette anses som en alvorlig feil. Minstevekt for ruge egg er 30 g, og skallfargen skal være hvit.

 

Hollandske dverghøns i hagen

To høner av blå-gullhalset roter rundt i jorden.

En flokk med denne rasen er et vakkert syn i en grønn og frodig hage. Små høns krever mindre plass, og man kan lett få plass til et lite hønsehus og en hønsegård i hagen. Når du er hjemme og kan passe på trives de godt med friluftsliv der de får rote i jorden innimellom busker planter. De er flinke til å finne mye av maten sin selv om sommeren, og det blir festmåltid når de finnermark, biller og annet småkryp. Til vanlig er det viktig å beskytte dem mot rovdyr. En hønsegård med nett eller tak over er viktig. Både for å beskytte de mot rovfugler fra oven og andre jegere som kommer langs bakken når du ikke er der for å passe på. Om høsten når du er ferdig i kjøkkenhagen gjør gjerne dine dverghøns det klart for neste år om de får gå der.

 

Sitron sort porselensfargete i hønsegården.