Spørsmål og svar

Kan man ha dverghane sammen med høner av stor rase?


Man kan godt ha en dverghane med store høner men man bør ikke ha dverghøner med en stor hane. Denne vil bli for tung for dverghønenes rygg og vinger under parring.Kan man ha flere forskjellige hønseraser i samme hønsegård?


Ja, man kan ha mange forskjellige raser sammen men det er best om de er nokså like av vekt og størrelse.Kyllinghanen fra i fjor parer ikke og den gamle befrukter ikke..


Det hender ofte at haner som er unge ikke mestrer kunsten med kurtisering og parring før langt utpå våren. Det er også kjent at eldre haner befrukter dårlig om vinteren. I begge tilfeller hjelper det med vitaminer og ikke minst sol og grønt gress.Jeg har kjøpt nye voksne høner, hvordan få dem inn i flokken jeg har fra før?


Man bør gjøre et av to; Om dagen stenger man de gamle hønene ute og slipper de nye inn i hønsehuset slik at de kan finne mat og vann og bli kjent før de andre, som er kjent, slippes inn. Om kvelden er det greit å sette de nye på vagle ved siden av de gamle og så slukke lyset omgående. Hønene vil da sitte og prate og bli litt kjent i løpet av natten.Hønene mine spiser egg, hva gjør jeg?


Eggspising startes ofte med at et egg knuser og hønene får smaken på det. De vil da ofte legge sine egg for så og spise dem. Det kan også være hanen som begynner eggspising når han skal være flink og vise sine høner hvor de skal legge sine egg og dermed tramper rundt i reiret med den følge at egg knuses. For å få bukt med dette kan man legge inn masse steinegg, som hønene da ikke klarer å knuse for å få noe spiselig ut av, og dermed mister interessen for eggene. Man kan også blåse noen egg og blande eggets innhold med noe strekt krydder og ha dette tilbake i egget (bruk engangs sprøyte fra apoteket). Bruker man denne metoden MÅ hønene ha tilgang til masse friskt vann. For dette er en tøff behandling for dyrene.

En annen viktig ting for å stoppe eggspising og kannibalisme er å la hønene ha noe å gjøre hele tiden. Mat de må jobbe for eller enkelt å greit en isopor bit de kan gå løs på, hvis de skulle spise noe er det ikke farlig da den går rett gjennom systemet.Kyllingene har krumme tær, hvorfor?


Krumme tær på kyllinger kan kommer av at de er ruget for tørt eller for fuktig i rugemaskin, se rugehjelpen i forrige nummer, Det kan også komme av for varmt eller kaldt underlag når de er i kyllingmoren. Annet kan være mangel på vitamin B hos foreldredyret, da denne vitaminen er med på å lage skikkelig brusk til kyllingens skjelett. Og de kan være arvelig.Hønen har en klump under foten og halter, hva er dette?


Fot bull er noe man ser med jevne mellomrom hos fjærfe. Det kommer ofte av en liten rift eller et sår under foten som det setter seg smuss i og dermed blir det betennelse. Dette kan man orden ved å legge et lite snitt i bullen og trekke ut betennelsen. Betennelse hos fjærfe er en nokså fast kornet masse. Når dette er gjort renser man og legger på sårsalve og en liten bandasje. Såret etterses hver dag og eventuelt behandles til det er fint.

 


Hønsene legger ikke egg og ser pjuskete og leie ut, hvorfor det?


Når fjærfe skifter fjær er det som regel dårlig med egglegging. Og ofte kan det på den tiden, om høsten, være lett å få utøy i hønshuset. Da må man behandle for dette, gode midler mot dette fås kjøpt hos våre annonsører.