Fjærfehelse
Klikk på lenken under og du finner mer informasjon om hvordan du forebygger sykdommer og hvordan du gir dinne fjærfe god dyrevelferd. Her finner du også informasjon om noen sykdommer som kan ramme fjærfe.
Alvorlige fuglesykdommer
Høypatogen fugleinfluensa ble første gang oppdaget i Norge i 2020. Dette har i hovedsak vært hos ville fugler, men det har også vært noen tilfeller av smitte fra villfugler til fjærfe i kommersiellt hold og hobbyhold. I 2023 har vi opplevd en variant av viruset som har ført til massedød hos særlig måkefugler i enkelte områder. Vi oppfordrar alle med fjærfe som hobby å følge med på Mattilsynets nettsider (se lenke under). Det er viktig å sørge for at smitte ikke kommer til våre fjærfe. Se lenke under "Råd til deg som har fjærfe i hagen"
Sørg for at dine fjærfe får en god start i livet, det danner grunnlaget for sunne og friske kyllinger og unger som vokser til og blir gode høns, fasaner, kalkuner, ender eller gjess.
Huskeregelen: Tørt, trekkfritt og rett temperatur.
Godt fôr for riktig livsfase sørger for at fjærfeet får tilskudd av hva de trenger i vekstfasen fra kylling til voksen. Ulike typer fjærfe har ulike krav. Les deg opp før du skaffer de første fuglene dine!
Dersom du mistenker sykdom eller skader hos dine fjærfe må du gjøre tiltak.
Noen sykdommer kan kurreres enkelt. Ta gjerne kontakt med en erfaren oppdretter eller veterinær for råd.
Skader som sår kan leges, men vi skal alltid ha fokus på god dyrevelferd og at et dyr skal ha et godt liv videre.
Sykdomslignende tilstander kan også skyldes et hardt angrep av utøy. Lus og blodmidd suger blod fra fugler, og kan forårsake anemi. Ta kontakt med en erfaren oppdretter eller en veterinær for råd om egnet behandling.
Ved mistanke om alvorlige sykdommer skal du varsle Mattilsynet.